Archiwum
Świąteczne inspiracje
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a grupa V nie próżnuje!
Świąteczne kartki, ozdoby z papieru, quilling i zdobienie pachnących pierniczków (zachęcamy do wykonania tych przysmaków w domku; przepis poniżej) wprowadziło nas w iście magiczny nastrój. Czuć Święta!
Uczniowie dzielnie wycinali i zwijali długie paski papieru, z których powstały gwiazdy, choinki oraz aniołki, tworzyli papierowe śnieżynki i łancuchy, wykonali kartki święteczne dla najbliższych, a każda z nich była wyjątkowa.
Największą atrakcją okazały się jednak pierniczki-reniferki przygotowane przez grupę na szkolny kiermasz; renifery rozeszły się jak ciepłe bułeczki! Pośród reniferowych główek znalazło się kilka bajecznych choinek i słodkich płatków śniegu. Dzieci doskonale się bawiły przy zdobieniu wypieków, a na koniec przygotowały taki smakołyk dla siebie.
Zachęcamy do przygotowania pierniczków w domu (przepis na pierniczki last minute – szybko miękną – poniżej).
Składniki
Na około 40-50 sztuk (w zależności od wielkości)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej/pełnoziarnistej
- 2 duże jaja
- 130 g cukru
- 100 g rozpuszczonego, ale ostudzonego masła
- 100 g miodu
- przyprawa do piernika (najlepiej zrobić samemu; jeśli użyjemy gotowej, to należy dodać 1-2 paczki)
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie
1. Rozpuścić i ostudzić masło, następnie wszystkie składniki zagnieść – wyrobić na gładką masę.
2. Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce, jednak można wrzucić je na 30 minut – wałkowanie będzie wtedy prostsze.
3. Rozwałkować na ok. 4 mm (podsypywać mąką, by ciasto nie przyklejało się do blatu, lub rozwałkować na silikonowej macie).
4. Foremkami wykrawać kształty.
5. Piec ok. 8-12 minut w temeraturze 180 stopni (bez termoobiegu).
6. Studzić na kratce.
7. Pierniki udekorować, a następnie zamknąć w szczelnym pojemniku, umieszczając w środku kawałeczek jabłka (wymieniać średnio co 2 dni!) – ten prosty zabieg sprawi, że nasze świąteczne ciacha będą rozpływać się w ustach.
Uwaga! Pierniczki mają jedną wadę: bardzo szybko znikają!
Jak zrobić renifera?
1. Pieczemy pierniczki w kształcie ludzika.
2. Odwracamy ludzika do góry nogami i...
- Nogi to miejsce na rogi;
- Ręce to uszy;
- Głowa – doskonałe miejsce na czerwony nos i uśmiech :)
Życzymy udanej zabawy!
19 grudnia 2017 | Marzena Gaczoł | Powrót do spisu wiadomości